Откриват фестивала на българското кино в Прага на 16 март

Фестивалът на българското кино ще се проведе за 15-и път в Прага от 16 до 19 март 2023 г. Това съобщиха специално за рубриката БГ Свят на БТА от Българския културен институт в Прага. Киноманите ще имат възможност да гледат някои от най-интересните, награждавани и фаворизирани от зрителите съвременни български филми, отбелязват от културната институция.

В рамките на събитието ще се проведат и срещи на зрителите с Александър Сано, Башар Рахал и Райна Караянева, режисьорите Виктор Божинов и Мартин Макариев, продуцентите Галина Тонева и Николай Урумов. Организатори на фестивала са посолството на България, Българският културен институт в Прага, Националният филмов център и пражкото кино „Луцерна“.

Програмата ще започне на 16 март с премиера на филма „Бягство“ на режисьора Виктор Божинов, познат на фестивалната чешка публика със заглавията „Възвишение“ и „Голата истина за група „Жигули“. На 17 март е прожекцията на тазгодишното българско предложение за академичната награда „Оскар“ за чуждоезичен филм – „В сърцето на машината“ на режисьора Мартин Макариев. В събота, 18 март, зрителите ще могат да се посмеят на премеждията на Ники Илиев и приятели в премиерата на „Завръщане 2“. Фестивалът ще бъде закрит на 19 март с премиерата на филма „Петя на моята Петя“.

Всички прожекции в кино „Луцерна“ ще бъдат със субтитри на чешки и английски език и са с начало от 18:30 часа местно време.

В рамките на фестивала в пасажа на културния дом „Луцерна“ в сърцето на чешката столица ще бъде представена и фотоизложбата „Звезди на българското кино“. Експозицията ще запознае посетителите с портретите на едни от най-известните български актьори – Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Гинка Станчева и др., от времето на 50-те, 60-те и 70-те години. Изложбата ще бъде представена в Прага от Българския културен институт в партньорство с Българската национална филмотека и галерия „Синтезис“ с куратор Калин Руйчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *