, ,

Въпреки Радев: Атанасова и Белазелков се заклеха в КС

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха като конституционни съдии преди минути. Двамата положиха клетва в залата за открити заседания в КС, в присъствието на председателя на парламента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Президентът Румен Радев отказа да присъства, стана ясно час преди началото на церемонията.

След тържествената церемония, двамата нови магистрати бяха облечени в тъмночервени тоги.

Въпреки че президентът Румен Радев отказа официално да отиде на церемонията, това не осуети тържествената клетва и тя се проведе по нормална процедура.

„Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени в Конституцията и Закона за КС. Заклех се!”, гласеше клетвата на двамата нови съдии.

Двамата бяха избрани от парламента миналия петък. Атанасова получи 159 гласа в своя подкрепа, а Белазелков – 154.Клетвата трябва да се положи в присъствието на президента, шефа на парламента и председателите на ВКС и ВАС, гласи Закона за Конституционния съд.

На 23 януари, президентът Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по искането му, след което и второ дело по жалбата на опозицията – “Възраждане”, ИТН и БСП срещу избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

В мотивите си държавният глава припомни новоприетия член от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Последвайте ни във Фейсбук