, ,

В СЕНКИТЕ: За какво воюваха Черепа и Трактора?

Двама от емблематичните предприемачи на България – Алексей Петров – Трактора и Васил Божков – Черепа, никога не са имали общ бизнес, не са влизали в публични открити войни, но никога не са се харесвали. Не е известно някой от двамата да има желание да превземе бизнес територии на другия, но интересите им се преплитат в куп дейности на техни близки хора.

Алексей Петров е сред хората, които твърдят, че хазартният бос има участие в атентата срещу бизнесмена Манол Велев през 2007 година. Тогава той е прострелян, докато се прибира към офиса си на столичната улица „Мизия“ 3. Куршумът влиза в тила и засяда в лявото слепоочие. Вече дълги години бе в кома и почина през 2022 година, пише „Филтър”.

Съпругата му Весела Лечева в няколко интервюта заявява, че покушението е било свързано с нейната работа в Държавната агенция за младежка и спорта, където засегнала интереси на Божков. Версията е лансирана за първи път във в. „Галерия“, свързан с Алексей Петров.

През 2009 година Васил Божков иска чрез посредници да се види с Алексей Петров и предлага срещата да се проведе в офиса му на ул. „Московска“. Петров се съгласява, но настоява разговорът да се проведе на неутрална територия.

Близки до бившата барета знаят обсесиите му към записване, шпиониране и теч на информация. Така срещата се осъществява в известен хотел в центъра на София срещу парламента. Темата на разговора не е ясна, но впоследствие двамата за дълъг период от време не отправят упреци един към друг.

Любопитното е, че няколко години по-късно Алексей Петров предупреждава Васил Божков чрез свой посредник, че срещу хазартния бос се готви покушение. По това време Божков е в чужбина. По време на делото „Октопод“ през 2012 година свидетелят Пламен Устинов дава скандални показания под клетва в съда, като заявява, че Алексей Петров му е поръчал да убие Васил Божков.Пламен Устинов, който е бивш служител на НСО, разказва, че поръчката за ликвидирането дошла през 2006 г. „Петров мислеше, че е поръчан от Васил Божков да бъде ликвидиран от групата на Бай Добри, които му бяха охрана, и искаше да си отмъсти“, разказа свидетелят. Срещу изпълнението на екзекуцията Устинов щял да получи финансова облага. Алексей Петров му обещал и да го издигне в йерархията на службите. На среща между тях обаче Устинов отказал да извърши поръчката.

Алексей Петров бе убит на 16 август миналата година. На 25 същия месец Васил Божков каца на летище „София“, след като прекара последните три години в Дубай, където се мести, след като в България са му повдигнати 18 обвинения по общо 4 дела, за което съобщи първо Narod.bg. Преди това многократно обвинява бившите управляващи, че са го изнудвали и че им е предавал милиони левове в подкупи.

„Кацнах. Имам среща с бухалките“, написа Божков веднага след пристигането си. Лаконично уточни, че не се е върнал по-рано в родината си, защото нямал разрешение от властите в Дубай.

Последвайте ни във Фейсбук