, ,

Кой е свирепият убиец, арестуван и пуснат за обира на инкасото и откъде се е появил в Благоевград

Емил Първанов – Ембака е една от най-знаковите фигури на ъндърграунда в Пиринско. Неговото име се завъртя заради инкасо обира в Благоевград, но зад гърба му има богато криминално досие.

На 26 юни 2015 г. Емил Първанов–Ембака е обвинен за убийството на охранител на строежа на магистрала „Струма”. Той му направил забележка да не минава през неотворения още участък. Последвал побой. В скандала Емил Първанов грабнал камък и разбил фатално главата на опонента си.

После го придружил до Спешния център в Сандански и избягал, което наложи издирването му. След няколко месеца Ембака сам се предаде и бе обвинен за умишлено убийство по хулигански подбуди.

През 2018 г. състав на Окръжен съд – Благоевград призна за виновен Емил Първанов за убийството и му наложи наказание от 12 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване за убийството на Николай Чивиев. Ембака бе осъден да заплати и обезщетение на наследниците на убития в размер на 340 000 лева.

Прокуратурата поиска 20 г. затвор и протестира присъдата пред Софийския апелативен съд. Магистратите обаче счетоха, че размерът на наказанието е неоправдано завишен и намалиха присъдата на 10 г. След това и ВКС намали с още 2 г. наказанието и окончателната присъда на Ембака падна на 8 г. затвор.Убийството на Чивиев всъщност далеч не е първият сблъсък със закона от страна на Ембака. Името му от години се спряга около разни афери, но той почти винаги излиза чист от ситуациите.

Измъкна се сух и от дръзкия опит за кражба на 250 мастербокса конфискувани контрабандни цигари от полицейския склад на 11 октомври 2012 г. около 1 часа през нощта, когато дежурните полицаи видели как трима мъже се прекачват през оградата на РУП – Сандански.

След кратка гонка Ембака е заловен и задържан, но след 24 часа е пуснат на свобода с мотив, че липсват доказателства за престъпни намерения.

На 23 октомври същата година отново бе прибран за 24 часа след оперативна информация, че има участие в домова кражба, но до обвинение пак не се стига.

За разлика от сина им Емил, родителите му се славят в Сандански като трудолюбиви хора. Майката Таня Чачева продава прясно мляко на пазара в Сандански от 150-те крави на сина й, които по документи се водят на друг стопанин, а преди това стопанисвала магазин за автоаксесоари, намиращ се в къщата й на ул. „Мелник“ в Сандански.

Бащата Димитър пък работил като механик по заводите. Таня Чачева се води собственичка на огромна къща в с. Лешница, в която Ембака живееше със съпругата и детето им, преди да го приберат в затвора.

Освен Ембака, съпругата му също е стара познайничка на органите на реда. в началото на 2022 г. полицията извърши акция в Сандански като бе претарашен и дома на Ембака. Жена му бе закопчана заради наркотици в началото на 2022 г.

Последвайте ни във Фейсбук