, ,

Старозагорец подарява първа семестриална такса на бъдещ студент в Тракийски университет

„Идеята ми да направя подобен жест е продиктувана единствено и само от желанието ми да предоставя нещо, което в дългосрочен план ще се възвърне. Именно в този ред на мисли смятам, че най-добрата инвестиция е образованието и затова реших, че чрез заплащането на първата семестриална такса на бъдещ студент в Тракийски университет, ще дам един добър старт на абитуриент в неравностойно положение – от икономически, социален, георграфски характер“, обясни пред stz24.com Николай.

В навечерието на 24 май старозагорецът Николай Николов обяви намерението си да подари не тоалет или луксозен превоз в абитуриенската вечер, а първа семестриална такса на бъдещ студент. „Идеята ми да направя подобен жест е продиктувана единствено и само от желанието ми да предоставя нещо, което в дългосрочен план ще се възвърне. Именно в този ред на мисли смятам, че най-добрата инвестиция е образованието и затова реших, че чрез заплащането на първата семестриална такса на бъдещ студент в Тракийски университет, ще дам един добър старт на абитуриент в неравностойно положение – от икономически, социален, георграфски характер“, обясни пред stz24.com Николай. Днес възможностите на човек да получи качествено образование са безкрайни, но липсата на средства може да се окаже спирачка по пътя към знанието.

„Неслучайно избрах конкретно да подкрепя бъдещ студент точно в Тракийски университет, тъй като една страна съм възпитаник на Стопански факултет към ТрУ и познавам възможностите, които университета предлага, като отлична база за провеждане на занятия, разнообразни практики, които допълнително обогатяват студентите и не на последно място чудесно подготвени преподаватели, които от първо лице мога да кажа, че използват изключително иновативни методи на преподаване и поднасят информацията на студентите по интересен и увлекателен за тях начин, въвличайки ги изцяло в процеса на учене“, категоричен е старозагорецът.

Той се надява силно да попадне на човек, който след обучението си да продължи да развива професионалния си път в Стара Загора, тъй като градът на липите има нужда от младите си хора. Тази е и втората причина, заради която Николай желае да подкрепи бъдещ студент на старозагорската Алма-матер. Защо пари за знание? След пост в социалната мрежа Фейсбук идва и информацията за момиче от Асеновград. То е загубило баща си, а майката изпитва трудност да се справи с предстоящите разходи около бъдещето и обучението. Момичето се е явило на предварителен изпит в Тракийски университет, желанието му е да кандидатства „Медицина“. „Иска ми се да помогна именно на такъв човек, който идва от малко населено място и след това би останал в нашия град.

Представяте ли си един ден това момиче като стане прекрасен млад лекар и реши да остане тук, където и в момента се усеща липсата на лекари. Ето това е истинска инвестиция, която ще усетим всички ние. Разбира се, ако получа и други предложения няма да бъдат подминати. Например, брат ми в коментар под моята публикация написа, че ще поеме таксата от втория семестър. Тук е мястото да апелирам и други хора, които имат възможност да се включат към тази инициатива. Ако например се появят още шест човека, които бих покрили по една семестриална такса, това означава, че ще успеем да покрием целия период на обучение или ако има повече хора в нужда да платим първия семестър на поне 8 души в нужда.

Силно вярвам, че доброто е заразно и ще успеем да го превърнем в традиция и нещо голямо“, надява се Николай. Кой е Николай Николов? Не за първи път Николай решава да бъде в полза на някого. Като ученик той е бил част от Младежки общински съвет – Стара Загора, както и член на комисията към ОД на МВР. Участвал е в организирането на редица кампании, свързани с безопасността и спазването на правилата по пътищата. Бил е и председател на МОС, с младите старозагорци реализира редица кампании, които продължават и до днес.

„Като по интересна инициатива, идваща като идея от мен и тогавашния млад кмет Генчо Керезов е факелното шествие на 3 март, което реализирахме за пръв път в Стара Загора и след това се превърна в традиция“, спомня си старозагорецът.

Със стартирането на програма Еразъм+ през 2014г. решава да създаде сдружение „Платформа за гражданско образование и обучение“, организация с нестопанска цел, която работи за развитието на ключови умения и компетенции у младите хора. От началото на програмата има реализирани над 30 проекта – младежки обмени и тренировъчни курсове по програма Еразъм+.

Темите върху, които работи сдружението са свързани с развитието на лидерски и предприемачески умения, soft skills, критично мислене, устойчиво развитие, дискриминация, човешки права, справяне с конфликти и т.н. Организацията е дала възможност на над 900 души да дойдат на обучение в България от всички краища на Европа, а над 2500 души са изпратени от тук за различни кътчета на света. Очаква се сдружението да отвори клон и в Стара Загора.

Според Николай, за да бъде един човек успешен, на първо място важна роля играе средата, от която е заобиколен, трябва да реши с какво иска да се занимава, коя е неговата страст, в какво се чувства най-добър. И не на последно място да има непрестанен стремеж към усъвършенстване и учене през целия живот.

Последвайте ни във Фейсбук