, ,

Спецакция в Хисаря: Пиян шофьор без книжка взе акъла на полицаите

Пловдивската полиция нахлу в Хисарско. Там служители от местното районно управление, пловдивските сектори „Специализирани полицейски сили“, „Пътна полиция“ и жандармерията са провели спецакция.

Проверени са десетки частни адреси, търговски обекти и заведения, няколко пункта за цветни и черни метали, заложна къща, места за пребиваване на лица от криминалния контингент. Също са документирани 32 проверки по Закона за частната охранителна дейност, 21 по линия на контрабандата с акцизни стоки. Контрол е извършен и по Закона за гражданската регистрация, както и за незаконното притежание и съхранение на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Досъдебно производство е започнато срещу жител на село Черничево, в чийто имот са открити около 40 куб метра дърва за огрев без документи за произход и начин на придобиване. Иззетата широколистна дървесина е от различни видове, а по предварителна оценка стойността й възлиза на около 2000 лева.

Три са констатираните случаи на незаконно съхранение и разпространение на стоки без български бандерол, по които са образувани проверки за престъпление. От собственик на магазин в село Беловица са иззети 68 литра течност с мирис на алкохол, а други 33 литра подобно съдържание – от адреса на мъж от село Дълго поле. В дома на жена от Паничери пък са намерени няколко килограма контрабанден тютюн.

В рамките на извършения пътен контрол е започнато бързо производство срещу 59-годишен шофьор от Кърджали. При спирането му в Старо Железаре с управлявания лек автомобил „Ланчия“ е установено, че мъжът е седнал зад волана с отнета шофьорска книжка след влязла в сила присъда. Тестът му с дрегер отчел концентрация на алкохол над 0,5 промила. Шофьорът отказал да даде кръвна проба за химически анализ. С полицейска заповед е задържан за срок до 24 часа.

Общо на пътя са проверени 263 автомобила и 335 души. Съставени са 21 акта и 53 фиша по Закона за движение по пътищата. С техническите средства са засечени 99 нарушения на скоростните режими в населените места. За неправилно движение и неспазване на знаците и маркировката са санкционирани 9 шофьори, а други 22 – за неносене на необходимите пътни документи. Технически неизправни са били 10 от проверените возила.